fbpx
Metabolizm 2018-05-13T15:55:43+00:00

Metabolizm doustnego
kwasu hialuronowego

Udokumentowano w badaniach klinicznych (m.in. caco-2-cell, z poziomem kwasu hialuronowego we krwi oraz ze znakowanym radioaktywnie doustnym kwasem hialuronowym), że doustnie podawany kwas hialuronowy wywiera istotny wpływ na parametry skóry, takie jak: poziom nawilżenia i napięcie, a działanie to wynika z faktu, że przedostaje się do skóry w postaci nie zmienionej,
jak i częściowo zdepolimeryzowanej. ScientificWorldJournal.
Transport do skóry wiązany jest z udziałem krwi i układu limfatycznego. Brak zdefiniowanych enzymów trawiących kwas hialuronowy. Kwas hialuronowy podawany doustnie nawilża skórę poprzez uruchomienie mechanizmu transportu tkankowego, dzięki któremu jest on przenoszony niezależnie od masy cząsteczkowej do miejsc deficytu.
Doniesienia naukowe dokumentują, że częściowo zdepolimeryzowany kwas hialuronowy ulega absorpcji na poziomie jelit, Biosci Biotechnol Biochem podczas gdy w postaci niezmienionej jest zaabsorbowany przez układ limfatyczny. Zarówno częściowo zdepolimeryzowany (rozłożony na polisacharydy, tetrisacharydy i disacharydy), jak i całkowicie nietknięty jest dystrybuowany do skóry. W oparciu o aktualny stan wiedzy, cząsteczki kwasu hialuronowego o masie molekularnej większej niż 1x 105 są absorbowane w jelicie bardzo rzadko. Nutr J. Intensywność absorpcji na poziomie jelit wzrasta wraz ze zmniejszeniem masy molekularnej kwasu hialuronowego. Lactobacillus i Bifidobacterium są bakteriami, które odgrywają kluczową rolę we wchłanianiu kwasu hialuronowego na poziomie jelit z podaży doustnej.
Dotarcie do skóry kwasu hialuronowego spożytego w postaci doustnej powoduje wzrost produkcji endogennego kwasu hialuronowego przez fibroblasty w skórze, które są w ten sposób pobudzane są również do produkcji kolagenu i elastyny. Zatem, uczestniczy on w przywróceniu i utrzymaniu właściwości podporowych i elastycznych skóry. Podawany doustnie HA poza samym dotarciem do miejsc docelowych celem wysycenia deficytów, uruchamia procesy niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji tkanek.
Odkryciem japońskich naukowców, którzy zgłębiali temat wpływu doustnej podaży kwasu hialuronowego tym razem na zniesienie dolegliwości bólowych stawów, jest wpływ na uruchomienie kaskady sygnałowej, w której receptory TLR-4 znajdujące się w epitelium (poziom jelita) zostają aktywowane przez doustny kwas hialuronowy, przylegający do nich. Zaznacza się wzrost produkcji IL-10, która jest silną cytokiną przeciwzapalną. Jednocześnie obserwuje się zniesienie dolegliwości bólowych stawów u chorych cierpiących z powodu zmian zwyrodnieniowych. Nutr J. ScientificWorldJournal